Decat sa vorbesc liber si sa spun prostii, mai bine sa am un blogulet

Asa este doamna Dancila, vorba zboara, scrisul ramane, nu va necajiti. Ca vorbitul asta liber, fara foi, e de fatada. Cum spunea cineva, trebuie sa exersezi, chiar practic, nu doar mental, te chinui mult pana sa para ca faci natural ce faci. Adica pierzi vremea, ani de zile cateodata, pentru 30 de minute in care transmiti verbal-oral idei coerente si asta in timp ce te uiti in ochii interlocuitorului, pardon, interlocutorului, sau prin camera, scuzati, in camera.

Si de ce, noi vorbitorii, sa facem impresie la public, cum spuneati, ca nu e Teleshoping ? La final toti pleaca cum au venit. Sa stiti ca e ca la ora de Tehnologie de la Videle. Vine ingineru, pardon profesorul de mecanica, pardon, expertul in mecatronica, asa ii zice acum, si ce face el in clasa ? Corect, deschide catalogul, deci citeste, face prezenta. Si ce mai face el ? Deschide manualul si asculta elevii la temele pentru acasa. Evident ca si ei elevii vin cu temele scrise. Exaaact ! Toate lumea scrie de mica, doamna, cum spuneati.

Doamna, eu va spun un lucru si sunt convins ca presimteti, pardon, intuiati si dumneavoastra. Opozitia este analfabetaaaa ! Astia nu citeste ! astia vorbesc liber si numai prostii. Pai il vedeti dumneavoastra pe Dan Barna citind texte. Evident ca nu. Beleste ochii in smarfon. Ati vazut useristii cum vin in Parlament. Urla, striga, se agata de microfon. Analfabeti pe fata. Aduc pancarte cu doua cuvinte cel mult, ori „Jos PSD” ori ” Nu dati OUG” . Hai trei cuvinte cu tot cu semnu exclamarii. Pai e vai de capul lor doamna, astia uita si ce e scris ca daia tin pancartele sus sa nu mai fie nevoie sa le citeasca.

La liberali la fel, poate chiar mai rau. Ce mie ca vine Orban si ne recita versuri de la Crizantema de aur, ce mie ca vine vreo doamna liberala, aranjata, machiata si vorbind liber ca la coafor. Vorbeste ca la casca de par, tepene si ochii la balcoane, adica la balcoanele de unde se filmeaza. Daca nu lasa capu in jos, ele crede ca lor nu li se vede gusa. Gusa se vede doamna ca asta e realitatea. Li se vede doamna nu doar gusa ci si caracterul. Ca daca vorbesti liber, mintea o ia inaintea gurii si te tradeaza, scapi una, scapi alta. Asa, cu foaia scrisa, mut sa fii si tot nu gresesti.

Sa stiti ca cel mai grav e la udmeristi. Astia vorbesc liber si in romana si in maghiara! Ma rog, aliatii dumneavoastra dar peste tot pe unde se duc, la teveu, la conferinte, croncane liber, ostentativ bilingv. Deci in mod clar astia emit doua randuri de prostii, maghiare si romanesti, cand vorbesc. Nu stiu cum se descurca de atatia ani in Transilvania, ca daca erau la Teleorman nu ii vedeam bine. Poate ca Szent István király  i-a crestinat dar cu siguranta domnu presedinte Dragnea intai i-ar fi invatat sa scrie, sa citeasca dupa foaie. Eu zic sa faceti putin scoala si cu ei, un Ion Creanga, un Eminescu, o poezie de Paunescu. O sa va multumeasca, in scris.

Nu as insista la domnu Basescu. Nu citeste, ma rog, la marinari e altfel, ei citesc in stele, in gps, cu capul in nori si freza in vant.  Ca daia zic, mai citea cineva din foiae cand venea doamna Udrea la PD ?!

Dar sa stiti ca imi place de domnul ministru Tudorel, citeste bine, super fluient, super dictie la articol si paragraf. Dar stati ca mi-a venit o idee !

De ce nu dati o OUG sa se interzica vorbitul liber. Toata lumea sa citeasca dupa foi scrise. Nu am mai vorbi prostii, scapam si de opozitie si relansam tipografiile.

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.