De la #rezist la #EuROmaidan

De la marele miting PSD incoace am sentimentul ca lucrurile intra intr-o spirala care la toamna ne va arata o viata politica interna cu  fata mult schimbata, din pacate, in rau.

Puterea aflata la guvernare simte ca fereastra de oportunitate se cam inchide odata cu sentinta pe care Liviu Dragnea o va primi  si atunci accelereaza schimbarile abuzive.

Opozitia simte ca revine acea mobilizare a strazii care a asigurat o presiune in cazul OUG 13 si accelereaza si ea.

Partile par pregatite sa treaca liniile rosii si sa mute lupta politica in strada. PSD pare deja hotarat sa aduca mai multi votanti din tara la Bucuresti, asa cum erau adusi pe vremuri salariatii de la IMGB. Iar opozitia are pregatite nuclee importante peste tot in tara, in special in mediul urban, care par gata sa treaca la urmatorul nivel, o miscare generalizata care va avea in centrul ei manifestatiile din Bucuresti.

Miercuri, 27 iunie, ne vom da seama din reactiile puterii si din reactia strazii in ce directie ne indreptam ?

Se va pastra actualul ritm saptamanal de demonstratii ? sau se va merge spre un model #EuROmaidan permanetizat ? Ultima varianta pare sa prinda contur de varianta de lucru si analiza pe fondul intransigentei lui Dragnea care nu se vrea dus de la sefia Camerei Deputatilor si pe fondul  lipsei de alternative de mediere si compromis.

PSD pare dispus sa ia masuri mult mai drastice privind reducerea capacitatii USR si PNL de a mobiliza masele iar Liviu Dragnea va autoriza masuri demonstrative  de forta din partea unor institutii  si probabil vor fi puse la punct si niste inscenari pentru a incerca sa demonstreze radicalismul celor din opozitie.

Opozitia a ajuns la acel nivel de pregatire care ii permite sa coordoneze trecerea de la miscari de strada la forme de protest mai structurat, mai aproape de nesupunerea civica.

Daca situatia nu se detensioneaza, in toamna probabil ca vom avea un #EuROmaidan care va fi acompaniat de masuri in forta ale guvernului PSD-ALDE.

 

Publicat de

Claudiu Degeratu

Sunt sociolog si expert in securitatea națională, internațională, NATO, UE, apărare si studii strategice. Am lucrat in cadrul MApN in diferite funcții timp de 13 ani si continui sa ma implic in acest domeniu ca expert independent. Am apariții la tv si radio si particip la conferințe de profil. Mai multe detalii despre mine găsiți pe Linkedin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.