Cum sa te retragi din viata publica in 5 pasi

Maestre Andrei Plesu, ma dezamagiti. Va retrageti asa brusc doar cu un articol. Adica nu ati inteles ca din retragere trebuie sa profitati, sa monetizati, sa cresteti reach-ul ?

Sa stiti ca nu este bine ce ati facut. Nu asa se face o retragere, chiar si provizorie, din viata publica. Trebuie sa ne retragem memorabil din viata publica. Si ca sa fiu si mai clar. Usa trebuie trantita strasnic. Adica nu este asa un simplu act administrativ, tragi discret usa dupa tine si in urmatoarea secunda toata lumea a uitat, nu tu urme de regret sau intrebari. Mai bine izbesti usa cu nadejde sa se intrebe publicul cel putin 7 zile, sa se ingrijoreze ca poate te intorci si le iei scalpul, ca trimiti inapoi buzduganul razbunarii. Uitati cativa pasi absolut necesari ca o retragere sa fie o Retragere.

  1. Nu numim retragerea retragere. Ea, retragerea era oricum planificata demult deci nu este o retragere ci este doar o etapa care stiai ca o sa vina pentru ca tu ai stabilit asa din tiiiimp.
  2. Alegerea momentului nu are legatura cu tine ci cu „dujmanii” tai. Aici e un schepsis. „Dujmanii” visau demult la retragere dar tu ales momentul prielnic deci retragerea ta, in aces moment si nu cand se asteptau ei echivaleaza cu un mare succes al tau. E ceva de genul „Hai ca ma retrag acum ca altfel veti regreta si mai mult”.
  3. Prezentarea cauzei. Eeee aici e pasul crucial. Niste pasi gresiti trebuiesc eliminati din stat. Nu dai vina pe sponsori, nu dai vina pe apropiati si cunoscuti. Nu arati spre „dujmani” . Minimalizezi cauza principala.  In Antichitate era simplu, zeii erau de vina. Dar in zilele noastre nu poti sa spui asta dar poti inventa o conspiratie globala.
  4. Prezentarea implicatiilor. Aici trebuie sa ai in vedere doua grupuri. Implicatii pentru cunostine, fani, rude, apropiati si implicatii pentru „dujmani”. Pentru tabara aliata trebuie sa le spui clar nu nu esti dezamagit de ei, ca ii iubesti si de acum incolo chiar daca sunt lasi si incep sa te evite, sa le dai de inteles ca de fapt nu te retragi si ca in cercurile nepublice vei continua sa fii un factor pozitiv, un mentor un profet pentru ei Pentru tabara inamicilor, retragerea ta ar trebui prezentata ca un lucru care confirma esecul lor de a fi ca tine. Inteleptul cedeaza primul iar prostul persista chiar daca usa se deschide exact in sens invers.
  5. Ce lasi in urma ? Lansarea testamentului ar trebui sa se coreleze cu felul retragerii, definitiva sau partiala. Daca vrei sa te retragi defintiv atunci nu mai poti reveni #decat odata. In varianta asta si testamentul este defintiv si cand revii faci doar o verificare sa vezi cam ce s-a implinit din el. Daca retragerea este partiala atunci poti sa revii de mai multe ori in viata publica si mai adaugi elemente la testament. Retragerea partiala si revenirea de mai multe ori pare mai credibila, e mai autentica la romani.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.