Cand serviciul 112 devine noua mantra

De la accidentul din Apuseni încoace am tot citit despre soluții și opțiuni privind localizarea si cat de eficiente sunt institutiile din Romania in cazuri de cautare-salvare.

Și după drama de la Caracal se pune acceasi problema. La nivel național nu am fost în stare sa adoptam un concept de ” căutare-salvare „. La MAI, Arafat a subsumat totul conceptului de urgente civile. Nu are habar sau nu îl interesează ca urgenta se desfășoară într-un mediu ostil (meteo, fizic, social, lipsa comunicații, etc).

Politia din România nu e instruita și nici nu are mijloace sa gestioneze misiuni de căutare salvare nici în mediu urban și nici rural. Cazul special al Jandarmeriei montane care a preluat o parte din conceptul Salvamont e relevant și spune multe despre cine și de la cine trebuie sa învețe. STS – ul este legat de operatorii de telefonie și de conceptul restrâns de „rețea de comunicații securizata și protejata de importanta națională”. Acest serviciu nu poate și nu este în măsura sa integreze un serviciu de căutare la nivel național. Dar nici Politia nu sta mai bine.

Indiferent cât de bun va fi sistemul de localizare al serviciului 112 sau alte sisteme de tracking gps, online, wifi, ele nu vor putea fi folosite eficient fără o concepție operațională clară. Politia și jandarmeria noastră asa cum sunt acum nu vor fi mai eficiente dacă „112” va avea o precizie de localizare de câțiva metri.
Dacă ai o victima de localizat urgent și echipa mixta politie – procuror – judecător se ocupa sa respecte drepturile potențialului suspect agresor atunci degeaba vom avea 112 modernizat. Mai mult chiar și cu o legislație îmbunătățită, eficienta nu va creste dacă nu va exista un concept operațional de căutare și salvare.

Asta înseamnă ca într-o arie de X km2 tu trebuie sa desfășori rapid forte și mijloace de supraveghere și căutare care sa fie specializate în căutarea victimei si nu a agresorului.

Dacă planul standard al Politiei este ca ei primesc o arie de căutare de la STS și după aia vede ce se întâmplă și dacă identifica locația suspecta aplica procedura mandatului de percheziție nu vom face nimic.

Procedura de căutare salvare nu este tot una cu procedura de percheziție.

E mult de munca, MAI nu va fi în stare sa dezvolte conceptul, acolo Arafat a pus obstacole legislative ca totul sa lucreze doar pentru urgente medicale iar Politia nu are de gând sa salveze victime, se prefera lupta cu infractorii, victima e un efect secundar pentru ei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.