Astazi peste ! Produse traditionale ? (2)

Pentru ca aveam o banuiala am insistat pe tema produselor considerate traditionale si propuse de Romania pentru a fi protejate. Dupa lupte seculare cateva au fost inregistrate de UE in baza de date DOOR la produse traditionale cu indicatie geografica controlata.

Daca vreti sa vedem cum stam, sa stiti ca exista o lista cu toate produsele. Avem di toate: novac, carnati de plescoi, telemea de Sibiu, magiun, scrumbie, in total 11 produse. Lista este interesanta.

Sa luam de exemplu produsul Novac afumat din Tara Barsei.

Novacul este acesta:

Novac sau Sanger sau Fitofag (evident pentru specialisti si pescari sunt diferente intre cele 3 specii dar in tigaie arata la fel) via pescariamagic.ro

Novacul afumat din Tara Barsei este acesta:

Parte interesanta pentru mine, ca unul nascut pe malul Dunarii, unde crapul romanesc era crap, somnul de Dunare era somn de Dunare, scrumbia scrumbie, cega era cega, deci pentru mine interesanta este originea novacului.

Adica novacul sau fitofagul era in Tara Barsei de la costoboci si Dromihete incoace ? Il mancau principele Bathory si Gelu Glad Menumorut la micul dejun ?

Nu, doamenlor si domnilor, asi, de unde ! Novacul este din Asia.

Wikipedia – Novacul sau crapul argintiu nobilcrapul cu cap mare (Hypophthalmichthys nobilis, sinonim Aristichthys nobilis) este un pește bentopelagic dulcicol zooplanctonofag din familia ciprinidelor, originar din apele curgătoare mari din nord-estul Chinei și Extremul Orient, introdus în Statele Unite ale Americii și Europa peste tot, mai ales în Europa de Est (inclusiv în România și Republica Moldova) în crescătorii, heleșteie, iazuri și râuri. Preferă straturile superioare ale apelor.

Adica sa nu credeti ca novacul a fost adus de huni si Genghis Han. Nuuu. A fost adus din China si a fost introdus in tara noastra via Uniunea Sovietica, special pentru crescatoriile psicicole. De-a lungul timpului, novacul a patruns din amenajarile piscicole in Dunare si raurile mari.

Concluzia este una sigura. Pofta buna ! 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.