Alegerile prezidentiale. Aceasta cursa nebuna

Sa vedem cum stam.

Presedintele Klaus Iohannis candideaza. El va fi candidatul PNL. Ii dau prima sansa dar am asteptari mult mai reduse. Chiar si cu guvern liberal perfomantele sale vor fi modeste deci nu am prea mari asteptari de la urmatorii 5 ani cu Iohannis.

PSD va avea candidat. Dragnea s-a gandit la Gabi Firea. Firea a declarat ca nu vrea dar nu este exclusa o decizie favorabila de ultim moment. L. PLesoianu tot PSD a declarat ca vrea. Adrian Nastase a propus un candidat din societatea civila, cineva atipic, nepolitic. Sanse mici sa castige PSD dar e posibil s aintre in turul 2.

USR PLUS vor avea un candidat comun. Primul nume cunoscut este al lui Dacian Ciolos care are trei atuuri, a fost in functii guvernamentale, a fost in functii europene si are multa experienta, conexiuni si notorietate externa. Nu este exclus si o alta varianta de candidat comun USR PLUS. Obiectivul urmarit de Alianta 2020 ar fi intrare in turul 2 si daca se atinge acest obiectiv va exista o influenta pozitiva asupra sprijinului pentru Alianta in urmatoarele alegeri, cele locale.

Partidele mici parlamentare nu vor conta insa altceva este preocupant. Eforturile de mobilizare din partea unor fosti lideri PSD pentru a redresa partidul si al pune pe linie de plutire ininte de prezidentiale. Ideea lui Adrian Nastase de a promova un candidat atipic, non-PSD reflecta intentia de a aplica o strategie laterala. Cel mai viabil va fi un scenariu cu o tensiune PSD- o personalitate. Intr-o prima faza se genereaza o miscare de sustinere in afara partidului pentru candidat, un dozaj bun si insistent de discurs anti-sistem. In a doua faza o infruntare simbolica cu Iohannis pentru a genera o diferentiere, urmata de „cucerirea” sau seducerea PSD care descopera acest candidat care s ail bata pe Iohannis. Acest candidat PSD anti-sistem poate a devina mai vocal dect Iohannis pe stat de drept, coruptie, pro-europenism, pe scurt, ar putea juca pe terenul lui Iohannis. Cam asta este calculul lui A. Nastase, un candidat care anuleze nisele unice ale actualului presedinte. Sprijinul de tip „rezist” reprodus de PSD ar da impresia ca Iohannis nu este singura autoritate in fata romanilor, a votantilor neinregimentati politic. O ambiguitate oficiala a PSD va da impresia ca partidul s-a schimbat dupa Dragnea. Sigur ca succesul unei asemenea abordari tine de autenticitatea candidatului, de resurse si de flexibilitatea PSD-ului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.