Strategiile pentru turul doi.

Buuun, un mic exercitiu, scena e simpla. Iohannis si Barna vor intra in turul doi.

Daca guvernul Orban nu trece astazi atunci Iohannis are de ales intre doua variante de strategie. Prima, Iohannis continua cu strategia „cruciadei anti- comuniste- suntem in razboi cu PSD” insa cu Dan Barna in turul doi strategia va fi ineficienta. Trebuie sa schimbe placa si asta e o problema pentru o personalitate foarte rigida si anti-carismatica.

A doua, Iohannis va incerca sa treaca la o strategie de aliante dar costul este ca i se va prabusi imaginea de „lider superior” si este posibil sa nu reuseasca sa aplice strategia. Barna va fi polul care va atrage insa mult mai multe voturi decat Iohannis pentru ca la el principiul „fara compromisuri” are continuitate.

Daca guvernul Orban trece astazi atunci Iohannis are de ales intre doua variante. Prima, Iohannis fiind pe cai mari alege o strategie „blitzkrieg” pentru ca este avantajat de controlul direct asupra guvernului Orban. Ar putea lua masuri spectaculoase de natura electorala implicand noul guvern Orban.

A doua varianta de strategie pentru Iohannis este o combinatie intre strategia de aliante si cea de divide et impera. Sa aduca noi aliati si sa sparga, „psihologic” alianta DA, probabil „va lucra” la niste lideri din DA.

Dan Barna, in toate variantele, cu sau fara guvernul Orban, ar trebui sa se focalizeze pe Iohannis.

NU pe ce face Iohannis ci pe CINE este Iohannis.

Ar avea tot doua variante. Prima, sa adopte o strategie de „occupy the moral high ground „. Asta poate functiona doar daca alianta DA manevreaza repede in sfera societatii civile.

A doua posibilitate pentru Barna este sa aplice o strategie „ordinary-extraordinary”. Dupa prima saptamana a campaniei pentru turul doi, Barna ar trebui sa faca „miscarea surprinzatoare” care sa il puna pe Iohannis pe picior gresit .

Concluzia ar fi ca in turul doi Iohannis va avea probleme mult mai mari decat Dan Barna. In schimb Barna nu are experienta unor batalii electorale si risca sa intre nepregatit, mental si logistic, in turul doi. PNL va fi impartit intre agenda guvernarii si candidatura lui Iohannis. Disciplina de monolit a PNL nu va mai fi asa de solida in turul doi. USR, ca organizatie ar putea face diferenta si sansele sunt mari sa existe o mobilizare semnificativa motivata de intrarea in turul doi a liderului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.